Oplysning

Skærmbriller

Træt og ukoncentreret på job?

 

Måske trænger du bare til skærmbriller

En enkel løsning som skærmbriller kan være nøglen til, at du opnår større koncentrationsevne, mindre træthed og dermed bedre trivsel i hverdagen. Med skærmbriller minimerer du trætte og tørre øjne, hovedpine og ømhed i nakke og skuldre. Det er vigtigt at huske, at læse- og skærmbriller ikke er det samme. Behovet for skærmbriller bliver aktuel i bestemte situationer, som vi beskriver her.

Hvornår skal du vælge skærmbriller?

Aldersbetinget synsnedsættelse starter som regel omkring 40-års alderen, hvor det nære syn gradvist bliver dårligere. Det viser sig som regel ved, at du skal have avisen længere og længere væk fra ansigtet for at kunne stille skarpt. Eller at bogstaverne flyder sammen, så du kniber øjnene sammen for at få fokus.

Du vil typisk have behov for skærmbriller, hvis du kan genkende dig selv i disse situationer:

  • Du lægger hovedet tilbage (knækker i nakken) for at læse gennem den del af dit progressive brilleglas, der passer til indholdet på skærmen.
  • Du sidder bøjet ind over bord og tastatur for at kunne læse skriften på skærmen med din læsebrille.
  • Du kan ikke stille skarpt på skærmen

De uhensigtsmæssige arbejdsstillinger kan give følgende problemer:

  • Man bliver træt i øjnene efter en arbejdsdag.
  • Man har ofte hovedpine og smerter i nakke og ryg.

Hvorfor får vi behov for skærmbriller?

Aldersbetinget synsnedsættelse (også kaldet presbyopi) er, når din evne til at se skarpt på nær afstand, nedsættes. Det sker, fordi linsens evne til at ændre krumning bliver nedsat med alderen. Og ændringer af linsens krumning er en forudsætning for, at du kan ændre fokus og både stille skarpt på nær og lang afstand. Linsen styres af små muskler i øjet. Når musklerne strammes, vil linsen blive mere rund og samle lyset i øjet - og du kan derved se ting tæt på. Med alderen bliver linsen mere stiv og ufleksibel, og det bliver derfor sværere at se ting tæt på.

Hvad kan du gøre?

Det er helt naturligt, at linsen i øjet bliver mere stiv med alderen, og presbyopi vil ikke forsvinde, når det først har vist sig. I en periode vil du opleve, at brillestyrken skal øges gradvist, men efterhånden vil forandringerne stabilisere sig, hvorefter der går længere mellem, at du skal skifte brilleglas.

Loven er til din fordel

Loven siger, at din arbejdsgiver skal betale for dine skærmbriller. Det vil sige alt fra synsprøve til  standardstel og -glas. Skærmbrillerne er arbejdsgiverens ejendom, men I kan fx aftale, at du selv betaler merprisen for et dyrere stel og derved får ret til skærmbrillen som personlig ejendom.