Kontaktlinser

Flerstyrke kontaktlinser

Flerstyrke kontaktlinser er – som navnet siger – linser med flere styrker i én linse. Det betyder, at de gør det muligt for dig at se tingene skarpt, både når du kører bil, læser i en bog og sidder ved computeren.

Linserne er normalt udstyret med tre styrker:

En styrke til genstande tæt på, en styrke til genstande på mellemlang afstand, og en styrke til
genstande på lang afstand.

Flerstyrke kontaktlinser hjælper derfor bl.a. til at korrigere for aldersbetinget langsynethed, også kaldet presbyopi. Presbyopi melder typisk sin ankomst i 40-årsalderen, hvor der langsomt opstår en fortykkelse af øjets linse. Dette resulterer i mindre fleksibilitet, som gør det sværere at fokusere på genstande tæt på. Symptomerne på presbyopi er ofte kendetegnet ved træthed og hovedpine.

Fordele ved flerstyrke kontaktlinser

Fordelene ved flerstyrke kontaktlinser er først og fremmest, at du vil opleve en mere sammenhængende eller glidende overgang mellem de forskellige styrker, som er udmålt til netop dit syn. På grund af den lidt blødere overgang mellem de forskellige styrker vil dit syn være skarpt i alle de synsintervaller, du oplever, når du går fra at se noget tæt på til langt væk – og omvendt.

En anden fordel med flerstyrke kontaktlinser er, at du typisk slipper for briller eller læsebriller, hvilket kan føles som en sand befrielse. Du behøver ikke at have dine briller med dig, og du slipper for at tage dem af og på hele tiden. Endelig vil en kontaktlinse følge med øjet og synet rundt, når du kigger, mens briller følger hovedets retning. Dét finder de fleste bestemt også befriende.

Ulemper ved flerstyrke kontaktlinser

Der findes kun ganske få ulemper ved flerstyrke kontaktlinser. Nogle vil opleve, at det er sværere
at justere synet og stille skarpt på grund af de forskellige synsoplevelser, der dannes med flerstyrke kontaktlinser.

I starten vil nogle opleve tågesyn, skygger eller blænding i mørke ved brug af flerstyrke kontaktlinser. Men det forsvinder heldigvis, efterhånden som øjnene vænner sig til kontaktlinserne. Tilvænningsperioden er individuel, men varer typisk et par uger.

Du kan downloade en brochure om flerstyrke kontaktlinser her