SundhedKampagne

Dæk op til et bedre syn

Vores vigtigste sanseindtryk er synet, og for at beholde et godt syn og sunde øjne hele livet, er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle forandringer af synet, og gå til regelmæssig kontrol hos optikeren eller øjenlægen.

Vi hører ofte at kosten har indvirkning på hjertet, men du kan også få sundere øjne, hvis du spiser rigtigt. Mange mennesker lider af for højt blodsukker. For højt blodsukker kan f.eks skabe forandringer i blodkarrene i nethinden, især hvis det udvikler sig til diabetes. Hvis sygdommen først får fat, kan det vise sig som mørke områder i synsfeltet. Det er derfor vigtigt at holde sit blodsukker stabilt.

Spis grønt

Grønkål, bønner, broccoli og spinat er ikke kun godt for kroppen, det er også sundt for dit syn, da grove grønne grøntsager indeholder stoffet lutein. Lutein virker som en antioxidant og beskytter cellerne mod de skadelige radikaler. Når man indtager lutein lagres stoffet i alle øjets væv, også i makula, som er den del af nethinden, der sørger for vores centralsyn. Lutein findes også i æg, specielt i æggeblommen

En amerikansk undersøgelse har vist, at indtagelse af C- og E-vitamin og mineralerne zink og kobber samt stoffet lutein kan bremse udviklingen af visse former for alderspletter, også kaldet AMD.
Og så er det ikke en myte, at gulerødder styrker dit syn. Gulerødder indeholder en hel del a-vitamin og betakaroten og begge dele er med til at give dig et bedre syn.

Andre fødevarer som indeholder vitaminer der holder øjnene sunde er:
Røde peberfrugter, gulerødder, mandariner, fed fisk, rosenkål, ærter, ferskner og nødder

Kvit cigaretterne

Rygning skader de små blodklar i øjet. Nedbrydes blodkarrene, nedbrydes nethinden også og det skaber større chance for at få grå stær og alderspletter på nethinden. Tobaksrøg kan også forårsage tørre og irriterede øjne, hvilket især kan genere, hvis du bruger kontaktlinser.

Beskyt øjnene mod UV-stråler

Den ultraviolette stråling fra solen er hård kost for vores hud, men også for øjnene og øjenomgivelserne – De kan trænge igennem øjets interne strukturer og kan både give midlertidige eller permanente skader. Skaderne kan opstå i alle aldre. Øjet er eksempelvis særligt følsomt over for UV-stråler i kombination med vind og sne eller vand pga. ekstra stærke reflektioner. Men også mange års UV-eksponering, kan forårsage alvorlige synsforringelser og blandt andet føre til grå stær og kræft i og omkring øjenregionen.  Så sørg for at beskytte dine øjne med solbriller med CE-certificerede solglas.

Tørre øjne kan afhjælpes

Tørre øjne er en almindelig lidelse – især blandt mennesker, der arbejder i lokaler med klimaanlæg eller ved pc-skærme. Brug af kontaktlinser kan også gøre øjnene tørre. Der findes flere produkter på markedet, der kan lindre, men omega 3-fedtsyrer kan også hjælpe mod tørre øjne. Havtornolie kan være et sundt tilskud, hvis du lider af tørre øjne. Et studie viste, at netop havtornolie, der både består af omega 3 og omega 6, havde en gavnlig effekt på mennesker med tørre øjne.

Find gode opskrifter til mad der styrker din sundhed og dine øjne på vores side Sundeøjne.nu.